Terug

Hoe behouden droogbloemen hun kleur?

Hoe behouden droogbloemen hun kleur?

Droogbloemen zijn de ultieme manier van decoreren. Droogbloemen behouden namelijk gemakkelijk hun kleuren tijdens het droogproces maar ook nog eens tot maanden erna. Maar hoe gaat dit proces in zijn werk? We leggen jou hier alles over uit in onze blog.

Een nog altijd populaire trend welke door de afgelopen jaren heeft toegenomen is het decoreren met droogbloemen. Droogbloemen bieden namelijk een duurzaam en onderhoudsarme oplossing als alternatief voor de traditionele verse bloem. Maar hoe komt het eigenlijk dat de droogbloem zijn kleuren zoveel beter behoudt in vergelijking met de verse bloem, zelfs na het drogen? In deze blog gaan we deze vraag uitleggen.

Wat zijn droogbloemen ook alweer?

Droogbloemen zijn een prachtig alternatief op de verse bloem, welke een droogproces hebben gekregen om hun kleur, vorm en textuur te behouden. Droogbloemen kunnen hierdoor minimaal 6 maanden tot misschien wel jaren meegaan. Daarnaast is het ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief voor de verse snijbloem.

Het behoud van de vorm tijdens het droogproces

Het droogproces begint altijd met het selecteren van bloemen wanneer ze op hun mooist zijn. Daarna worden de bloemen afgesneden en vaak ook ondersteboven in een donkere, droge en goed geventileerde ruimte door de lucht gedroogd. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen maar bevorderd de vorm en textuur.

Door het drogen behouden droogbloemen hun kleur

Nu komen we bij de belangrijkste vraag. Hoe behouden droogbloemen hun kleur? Hier worden veel verschillende methoden voor gebruikt. De twee meest voorkomende zijn lucht drogen en drogen met hulp van droogmiddelen.

Luchtdrogen

Drogen door lucht is een makkelijke en effectieve methode om de kleuren van de bloemen te behouden. De bloemen worden in kleine bosjes ondersteboven gehangen op een droge en donkere plek. Doordat deze bloemen geen licht krijgen blijven de kleuren optimaal. Daarnaast zorgt de luchtstroom ervoor dat schimmel voorkomen wordt.

Drogen met behulp van middelen

Een andere veel gebruikte methode is het gebruik van silicagel. Het is een methode die gemiddeld meer geld kost en moeilijker is maar betere resultaten kan leveren op kleurbehoud. Hoe gaat dit proces dan in zijn werk? Bloemen komen in een container te liggen met scilicagel. Deze gel ontrekt het vocht uit de bloemen en bevorderd het kleurbehoud van de bloemen. Er zit echter wel een groot risico verbonden aan deze manier van drogen. Het proces is namelijk delicaat, het kan zijn dat de droogbloemen te snel of te langzaam drogen wat dan weer kan leiden tot kleurverlies of zelfs beschadiging van de bloemen.

Hoe zorg ik dat mijn droogbloemen hun kleur behouden?

Nu dat de droogbloemen goed uit het droogproces zijn gekomen en hun kleur konden behouden is het belangrijk om de kleur zo lang mogelijk te laten blijven. Hoe doe je dit? Voorkom direct zonlicht, dit zal de kleuren van jouw droogbloemen in een rap tempo doen vervagen. Zorg er daarnaast voor dat je jouw droogbloemen nooit in een vochtige ruimte plaatst, wanneer je hier rekening mee houdt voorkom je ook schimmelvorming.

Conclusie

Droogbloemetjes.nl ziet droogbloemen als een onderhoudsvrije en ook nog eens ontzettend duurzame decoratie. Daarnaast kunnen droogbloemen ook nog eens als beste hun kleuren behouden. Hoewel er verschillende methoden zijn om dit te realiseren komt het altijd weer neer op het verwijderen van het vocht op een verantwoorde wijze.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »