Terug

Wat houdt de term 'droogbloemen' in?

Wat houdt de term 'droogbloemen' in?

De term "droogbloemen" klinkt zo beknopt. Toch zit er eigenlijk een heel verhaal achter en een veel bredere uitleg. Wil jij graag weten wat er allemaal schuil gaat achter deze term? Lees er alles over in deze blog.

Droogbloemen hebben met hun schoonheid en charme vele harten weten te veroveren. De aanwezigheid van droogbloemen in interieurs, boetiekjes en kantoren is iets dat niet meer weg te denken is. Maar wat is een droogbloem nou eigenlijk? Waar komt deze term vandaan? Hoe hebben droogbloemen de opmars weten te maken? We gaan er in deze blog dieper op in.

De definitie van droogbloemen

Als we terug gaan naar de kern betekent droogbloem: een plant die zijn vocht heeft verloren, maar zijn vorm, structuur en kleur heeft weten te behouden. Je kunt een droogbloem niet plaatsen in de categorie van een verwelkte bloem. Droogbloemen zijn met de uiterste zorg gedroogd om hun natuurlijke schoonheid te behouden.

Hoe ziet het proces van bloemen drogen er eigenlijk uit?

Droogbloemen worden doorgaans aan de lucht gedroogd. Er zijn vele verschillende methoden om dit te doen. We geven je graag een paar voorbeelden.

  • Luchtdrogen: De meest gebruikte en traditionele methode is toch wel het drogen aan de lucht. De droogbloemen worden hierbij opgehangen, vaak ondersteboven in een koele en droge plek. Hier blijven ze tot al het vocht is verdwenen.

  • Geperst drogen: Een andere methode die je nog vaak voorbij ziet komen is er één waarbij bloemen tussen twee vellen papier worden gelegd om vervolgens samengeperst te worden. Dit resulteert altijd in platte gedroogde bloemen.

  • Silica gel drogen: Dit is de methode waar chemicaliën bij komen kijken. Droogbloemen worden hier namelijk in een container geplaatst met silica gel, welke het vocht uit de bloemen trekt en de bloemen helpt hun vormen te behouden.

Verschillende soorten droogbloemen

Hoewel bloemen drogen klinkt alsof je alle bloemen kunt laten drogen is dit niet het geval. Niet alle bloemen zijn namelijk geschikt om te laten drogen. Er zijn soorten die hun kleur en vorm beter behouden dan andere. We hebben wat populaire bloemen op een rijtje gezet:

  • Rozen: Deze prachtige en klassieke bloemen drogen perfect op en vindt je vaak terug in boeketten en kransen.

  • Lavendel: Deze prachtige geurende bloem blijft naast zijn vorm en kleur ook nog eens zijn kalmerende geur behouden.

  • Gipskruid: Met zijn prachtige en delicate witte bloesem is gipskruid toch wel een ongekend favoriet voor droogboeketten en bruiloftsboeketten.

Waarom zou ik kiezen voor droogbloemen?

Droogbloemen hebben hun grote opkomst in populariteit te danken aan onder andere de volgende redenen:

  • Duurzaamheid: Droogbloemen zijn in verhouding met verse snijbloemen, welke maar een korte tijd meegaan ontzettend duurzaam. Droogbloemen kunnen namelijk jarenlang meegaan. Je kunt hierdoor ontzettend lang genieten van hetzelfde droogbloemen boeket, zonder deze te hoeven vervangen.

  • Onderhoudsvrij: Droogbloemen zijn daarnaast ook nog eens vrijwel onderhoudsvrij. Droogbloemen hebben geen water of zonlicht nodig. Dit maakt ze tot een ultieme decoratie.

  • Allergievriendelijk: Dit is een gunstige voor de mensen die eventueel last hebben van hooikoorts. Droogbloemen scheiden namelijk geen pollen meer af, waardoor jij geen allergische reactie kunt krijgen.

Hoe zorg je voor droogbloemen?

Hoewel je droogbloemen nauwelijks hoeft te verzorgen omdat ze weinig onderhoud behoeven hebben wij toch enkele tips voor jou, zodat jij jouw droogbloemen zo lang mogelijk kunt laten meegaan:

  • Vermijd direct zonlicht: Droogbloemen hebben geen zonlicht meer nodig. Zonlicht kan in dit geval misschien zelfs meer schade aanrichten dan dat het goed kan doen. Zonlicht kan bijvoorbeeld de kleuren van jouw droogbloemen laten vervagen.

  • Houd ze droog: Zet jouw droogbloemen niet in vochtige ruimtes. Droogbloemen hebben namelijk geen water meer nodig. In dit geval zou water juist schade kunnen brengen aan jouw droogbloemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmelvorming.

  • Stof ze voorzichtig af: Gebruik enkel een hele zachte borstel of blaas heel voorzichtig met een fohn op de koudste en zachtste stand het stof van jouw droogbloemen af.

Conclusie

De term droogbloemen is zoveel breder dan dat je zou denken. Het zijn naast bloemen die hun vocht verloren zijn ook nog eens een symbool voor duurzaamheid. De droogbloemen behouden hun prachtige vormen, kleuren en texturen voor een hele lange tijd. Wij van Droogbloemetjes.nl zijn er trots op om deze prachtige bloemen aan te kunnen bieden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »