Iedereen die droogbloemen koopt denkt hier wel eens over na, zou ik ook mijn eigen droogbloemen kunnen creëren? Ja, dat kan zeker, het vergt echter een hoop geduld. Je moet daarnaast natuurlijk niet vergeten dat de materialen aangeschaft dienen te worden en dat je echt een goede how to bij de hand hebt. Wij geven je in onze blog een paar tips over het drogen van droogbloemen.
Om de schoonheid van een bloem vast te leggen voor een langere tijd is het nodig om de bloem te drogen. Alleen op deze manier kun je er minimaal 6 maanden tot wel jaren van genieten. Wij van Droogbloemetjes.nl snappen we de essentie van de schoonheid die droogbloemen met zich meebrengen. Daarnaast herinneren droogbloemen ons ook aan speciale momenten in ons leven. In onze blog gaan wij dieper in op de meest makkelijke en effectieve manieren van bloemen drogen.
De droogbloem
Voor wij het gaan hebben over de technieken, staan we even stil bij de droogbloem zelf. Waarom drogen wij bloemen? Dit heeft een paar redenen, laten we beginnen. Droogbloemen hebben een uniek tijdloze schoonheid, waarmee de droogbloemen een interieur volledig kunnen opfleuren. Droogbloemen worden al ontzettend lang gebruikt voor decoratie. Ze zijn al ontzettend lang een symbool voor schoonheid en hebben de mogelijkheid om een interieur te laten stralen met hun aanwezigheid.
Daarnaast kun je ook een langdurige herinnering verbinden aan een droogbloem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gedroogde roos van die eerste date, het zomaar krijgen van een droogbloemen boeket van een geliefde. Je wilt herinneringen graag zo lang mogelijk koesteren en droogbloemen zijn daarvoor het geschikte middel.
Ook zijn droogbloemen ontzettend duurzaam. Waar je normaal een vers boeket iedere 2 weken, misschien 3 (als je geluk hebt) moet verwisselen, blijft een droogbloemen boeket voor maanden en misschien zelfs jaren.
De eerste en meest bekende methode is lucht drogen
Lucht drogen is misschien wel de meest bekende en traditionele methode als het gaat om bloemen drogen. Hier zijn een paar stappen aan verbonden waar we jou graag kennis mee laten maken:
Voorbereiding: We beginnen met het verwijderen van overtollige bladeren en ander groen afval waarna we de stelen van de bloemen met een elastiek of touw samen binden.
Hangen: Nu is het key om de bloemen ondersteboven te hangen op een droge, donkere en goed geventileerde ruimte.
Wachten: Alles wat we op dit moment kunnen doen is afwachten. Het is volledig afhankelijk van de bloemsoort hoe lang deze dient te drogen. Dit kan enkele dagen duren maar ook weken.
Bewaren: Wanneer de droogbloemen gedroogd zijn is het belangrijk deze uit direct zonlicht te houden, zo voorkomen we verkleuring.
De tweede methode is zand drogen
Zand helpt onze bloemen hun vorm te behouden tijdens het droogproces. Om dit goed te laten verlopen hebben wij natuurlijk weer enkele tips:
Kies een Container: Kies een diepe bak of doos, Je wilt namelijk genoeg ruimte hebben voor jouw bloemen en het zand.
Voorbereiden: Begin met een laag zand van 2 centimeter op de bodem. Dit zal dienen als basis.
Plaatsing: Wanneer we klaar zijn met de basis gaan we de bloemen op het zand leggen en gooien met heel veel beleid meer zand over de bloemen totdat deze volledig bedekt zijn.
Wachten: Wederom komt het nu weer neer op wachten. Houdt er rekening mee dat de bloemen een paar weken in het zand dienen te liggen.
Uitgraven en Borstelen: Haal nu na een paar weken de bloemen voorzichtig uit de container en borstel met een zachte borstel het overtollige zand weg.
Onze laatste methode is het drogen middels silica gel
Laten we eerlijk zijn, silica gel is voor wat betreft het drogen van bloemen misschien wel de beste methode als het gaat om behoud van kleur, vorm en textuur. Toch moet je jezelf afvragen of je dit zou willen gebruiken als een persoonlijke keuze. Je werkt in dit geval toch weer met chemicaliën. Hoe dan ook we hebben wederom een paar tips voor jou:
Container Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een luchtdichte container hebt en vul deze met een laag silica gel.
Plaatsing: Leg de bloemen op de gel en en bedek deze met meer gel.
Afdichting en Wachten: Sluit de container nu af en laat deze 1 tot 2 weken staan. De silica gel onttrekt nu al het vocht uit de bloemen.
Verwijderen: Haal de bloemen nu uit de container met uiterste voorzichtigheid en schud het overtollige Haal de bloemen voorzichtig uit en schud de overtollige gel af.
Conclusie
Het drogen van bloemen is een kunst, toch komt er een klein beetje wetenschap bij kijken. Het vraagt daarnaast om geduld, zorg en aandacht voor de details. Wij van Droogbloemetjes.nl zijn gepassioneerd en gefascineerd door het proces van drogen en het vastleggen van de blijvende schoonheid van de natuur. We hopen natuurlijk dat onze tips je kunnen helpen jouw eigen droogbloemen te creëren.