Wie kent ze inmiddels niet, de droogbloem. Een decoratie die al helemaal een hit was in de jaren 70/80 en 90 is weer volop in onze huizen, interieurs en ook stijlen aanwezig. Dit is natuurlijk niet gek gezien de talloze opties en mogelijkheden die je met droogbloemen hebt. Vergeet overigens ook niet hoe stijlvol, kleurrijk en ook duurzaam droogbloemen eigenlijk kunnen zijn.
Nu is het zo dat gedroogde bloemen op zichzelf al een ruimte kunnen doen opfleuren, maar wat als ze samen worden gebonden in een boeket? Wat zou dit kunnen doen met een interieur? Schitteren natuurlijk, dit is ook niet gek gezien er zo’n ongelofelijke kleurencombinatie in jouw interieur terecht komt. Vergis je overigens niet, het maken van een droogbloemen boeket verijst in de regel wel wat kennis van kleuren, combinaties en wijze van insteken, je wilt immers altijd de mooiste vormen voor jouw droogbloemen boeketten creëren. We gaan in onze blog eens dieper in op kleurencombinaties en droogbloemen, maar ook kleurentheorie, seizoensgebonden combinaties, trends en zelfs praktische tips zodat ook jij gemakkelijk aan de slag kunt met jouw eigen droogbloemen boeket. Laten we dus samen eens gaan kijken.
Inhoudsopgave
- De basis van kleurencombinaties.
- Populaire kleurencombinaties voor droogbloemen.
- Seizoensgebonden kleurencombinaties.
- Hoe kies je de juiste kleuren voor jouw interieur?
- Trends in droogbloemen kleurencombinaties 2024.
- Praktische tips voor het maken van kleurencombinaties.
- Jouw eigen DIY droogbloemen boeket.
- Conclusie.
De basis van kleurencombinaties
Wil je graag de beste en meest mooie kleurencombinaties kunnen maken? Dan wil je zeer zeker de basisprincipes van de kleurentheorie begrijpen. Maar wat is dan een kleurentheorie? Goede vraag, dé kleurentheorie houdt in principe in dat je op een betekenisvolle manier gebruik maakt van kleuren. We gaan daarom eens kort kijken naar drie belangrijke concepten:
- De kleurencirkel:
Hoe zit de kleurencirkel in elkaar? Dit begint met primaire kleuren zoals rood, blauw en geel, deze vormen de basis. De secundaire kleuren zoals oranje, groen en ook paars stammen weer af doordat je de primaire kleuren met elkaar mengt. Stap je dan over op de zogenoemde tertiaire kleuren, dan heb je het over combinaties van deze combinaties. - Complementaire kleuren:
Vaak zijn de kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel, zoals bijvoorbeeld rood en groen, vormen vaak juist de complementaire combinaties. Deze zorgen vaak juist voor een levendig contrast. Dit is uiterst ideaal wanneer je jouw boeket wilt laten opvallen. - Analoge kleuren:
De meest analoge kleuren liggen naast elkaar op de kleurencirkel, denk hierbij eens aan geel, oranje en ook rood. Dit zijn combinaties welke vrijwel altijd harmonieus en ook natuurlijk aanvoelen, deze zijn perfect voor een subtielere uitstraling.
Wanneer je deze basisprincipes in gedachte neemt, kun je gemakkelijk bepalen welke sfeer jij met jouw boeket wilt creëren. Dit kan opvallend en energiek of zelfs rustgevend en harmonieus. Dat is de echte kracht achter kleurencombinaties en ook het begrip van kleuren op een dieper level.
Populaire kleurencombinaties voor droogbloemen
Droogbloemen en ook droogbloemen boeketten komen natuurlijk in veel verschillende kleuren. Deze keuzes zijn in principe reuze, toch zijn er echt populaire keuzes onder de droogbloemen. Laten we daar eens naar gaan kijken.
Zacht en romantisch
In de regel zijn pasteltinten zoals lichtroze, lavendel, crème en ook babyblauw ongelofelijk favoriet voor bijvoorbeeld romantische boeketten. Deze stralen vrijwel altijd zachtheid uit en passen ook perfect in vrijwel iedere bohemian en ook vintage interieurs. Een zeer gebruikelijke samenstelling van droogbloemen voor dit boeket zijn: gedroogde rozen, lavendel, witte pampas en ook strobloemen.
Stylingtip: Wil je graag iets unieks, lichts en ook fris creëren? Dan wil je de pasteltinten met neutrale vazen zoals wit keramiek of zelfs glas combineren.
Krachtig en modern
Maak gebruik van donkere en vooral ook rijke kleuren zoals bijvoorbeeld bordeaux, dieppaars en ook donker groen voor een dramatische en luxe uitstraling. Gebruik voor zo’n boeket eens gedroogde hortensia’s donkere papaverbollen en eucalyptus. Voeg nu wat goudkleurige accenten toe, zoals gouden tarwe, hiermee creëer je een echt chique effect.
Stylingtip: Wil je jouw boeket echt tot zijn recht laten komen? Maak dan gebruik van een matte, donkere vaas waarmee je de intensiteit van de kleuren kunt benadrukken.
Landelijk en natuurlijk
Wanneer je aardetinten gaat gebruiken zoals bruin, beige, oker en ook olijfgroen, dan maak je in principe gebruik van tijdloze kleuren welke perfect passen in een rustiek interieur. Maak bijvoorbeeld eens gebruik van pampasgras, tarwe, droogbloemen in crème en beige tinten vormen een natuurlijke basis. Voeg daarnaast een vleugje kleur toe met gele craspedia of oranje strobloemen.
Stylingtip: Deze combinatie werkt perfect samen met rustieke en ook aardewerk vazen.
Seizoensgebonden kleurencombinaties
Wanneer je een droogbloemen boeket samenstelt kan het goed zijn dat jij ongelofelijk veel inspiratie haalt uit bijvoorbeeld het seizoen. Alle seizoenen brengen hun eigen en unieke kleurenpaletten met zich mee, dit stelt jou in staat om continu nieuwe en ook frisse droogbloemen boeketten te blijven maken. Dit gezien de opties ook op een seizoensbasis vrijwel eindeloos zijn.
Lente
We weten dat de lente vrijwel altijd zal staan voor het seizoen van hét nieuwe begin, vernieuwing en ook frisse energie. In dit seizoen worden vaak de meer zachte kleuren gebruikt en deze weerspiegelen in de regel de ontluikende natuur. De kleuren die het meeste gebruikt worden zijn pastelroze, babyblauw, lichtgeel en ook mintgroen. Dit zijn kleuren die stuk voor stuk zachtheid en ook optimisme uitstralen. Dit maakt deze kleuren zo perfect voor de eerste zonnige dagen van het jaar.
Droogbloemen voor de lente:
- Lavendel: Dit is een paarse bloem die vrijwel altijd een subtiel kleuraccent en een heerlijke geur toevoegt.
- Gedroogde narcissen: Geel en wit zorgen voor een vrolijke en frisse uitstraling.
- Strobloemen in pasteltinten: Lichtroze, perzik en zacht lila brengen een speelse zachtheid.
- Gipskruid: Een luchtige, delicate bloem die perfect is als vulmateriaal.
Stylingtips:
- Combineer deze bloemen in een lichte, glazen vaas om het frisse karakter van de lente te benadrukken.
- Voeg eventueel een vleugje groen toe met gedroogde varens of eucalyptus voor extra diepte.
Zomer
De zomer staat erom bekend alles warmte vrolijkheid en ook energie uit te stralen. De zomerboeketten mogen zeker kleurrijk en ook opvallend zijn. Gebruik bijvoorbeeld maar eens tinten die jou doen denken aan een prachtige zonsondergang of zelfs een bloemenveld in bloei. Je kunt echt alle kanten uit en vooral in de zomer. Kleuren zijn echt in overvloed en mogen ook overal gezien en gebruikt worden. Gebruik voor jouw boeket bijvoorbeeld eens geel, oranje rood of zelfs fuchsia.
Droogbloemen voor de zomer:
- Craspedia: Deze prachtige gele bolletjes voegen een speelse en zonnige touch toe.
- Strobloemen in warme tinten: Oranje, rood en geel brengen de energie van de zomer in je boeket.
- Gedroogde margrieten: De witte blaadjes met een geel hart zorgen voor een frisse, zomerse uitstraling.
- Pampasgras: Licht, luchtig en een perfecte aanvulling om het boeket niet te zwaar te maken.
Stylingtips:
- Plaats je boeket in een terracotta vaas om de zomerse warmte te benadrukken.
- Experimenteer met asymmetrie: laat sommige bloemen uitsteken om een speels en dynamisch effect te creëren.
Herfst
De herfst staat bekend om zijn warme en ook aardse kleuren. Dit seizoen staat voornamelijk bekend om de meer diepe tinten. Denk eens aan diepe tinten zoals bordeaux, oranje, donkerder geel en ook bruin. Dit zijn kleuren die we associëren met de vallende bladeren en ook de rijke en warme sfeer van het seizoen. De herfstboeketten hebben vaker een stoerdere uitstraling en ok robuuste texturen.
Droogbloemen voor de herfst:
- Gedroogde hortensia's: Deze zijn verkrijgbaar in zachte pastel of diepe herfsttinten zoals bordeaux en paars.
- Tarwe en rogge: Dit zijn natuurlijke elementen welke een rustieke en landelijke sfeer brengen.
- Eucalyptus: Donkergroen zorgt voor een fris accent en een aangename geur.
- Gedroogde esdoornblaadjes: Voor een uniek herfstthema kun je kleurrijke bladeren toevoegen.
Stylingtips:
- Gebruik een aardewerk vaas of een vintage metalen kruik voor een landelijke uitstraling.
- Voeg een paar gedroogde bessen of kastanjes toe voor een extra accent.
- Laat ruimte voor variatie in hoogte en textuur, wat bijdraagt aan een natuurlijke look.
Winter
De winter geeft je in de regel een gevoel van rust, koelte en elegantie. Ook staat dit ondanks zijn kou in de regel voor gezelligheid en sfeer. In deze periode werken kleuren zoals bijvoorbeeld wit, zilver, blauw en donkergroen perfect. Ga je meer richting de kerst dan wil je misschien zelfs wel rood op groen toevoegen. Droogbloemen met een vleugje metallic of glitter kunnen een feestelijk tintje geven, perfect voor de feestdagen.
Droogbloemen voor de winter:
- Witte pampasgras: Creëert een zachte en ook sneeuwachtige uitstraling.
- Zilverblad-eucalyptus: Een perfecte combinatie van kleur en geur met een subtiele glans.
- Blauwe distels: Voor een winterse en ook koele touch.
- Gedroogde witte rozen: Voor een vleugje romantiek en luxe.
Stylingtips:
- Kies een vaas met een metallic afwerking, zoals zilver of goud, om het luxe wintergevoel te versterken.
- Voeg kleine dennenappels, takjes met besjes, of gedroogde dennentakken toe om de winterse sfeer te benadrukken.
- Speel met monochrome tinten (bijvoorbeeld alleen wit en zilver) voor een minimalistische en verfijnde uitstraling.
Hoe kies je de juiste kleuren voor jouw interieur?
Wist je dat kleuren in jouw boeket jouw interieur aanzienlijk kunnen versterken of zelfs van veel meer contrast kunnen voorzien? We hebben hiervoor enkele tips voor jou opgesteld. Laten we daar samen eens kort naar gaan kijken:
- Houd rekening met je kleurenpalet
Zorg ervoor dat je enkel kleuren gebruikt die goed aansluiten bij de tinten die zich in jouw interieur bevinden, Heb je een meer minimalistische inrichting? Dan wil je vaker voor de meer neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld wit, beige en ook grijs gaan. Heb je een kleurrijk interieur? Ga dan vooral eens voor de meer fellere tinten. - Accentkleuren toevoegen
Gebruik voornamelijk bloemen die jouw creatie van een accentkleur voorzien. Dit gebruik je om jouw ruimte goed te kunnen benadrukken. Denk maar eens aan jouw meubels, heb je een blauwe bank? Dan wil je ook blauwe droogbloemen aan jouw boeket toevoegen. - Speel met contrast
Wanneer jouw interieur vooral zachte tinten heeft dan kun je je bijvoorbeeld gebruik maken van een boeket met een opvallende kleur, denk hierbij eens aan kleuren zoals bordeaux of dieppaars, dit zorgt voor een ontzettend spannend contrast.
Trends in droogbloemen kleurencombinaties 2024
We zien dat droogbloemen een breder interieur en ook modeltrend volgen. We hebben daarom en dit is misschien wat laat, maar wat voorspelde trends die plaats zouden moeten hebben gevonden in 2024.
Ton-sur-Ton Combinaties
De boeketten die ook wel bekend staan als ton-sur-ton boeketten zijn boeketten die gebruik maken van verschillende tinten van maar één kleur. Dit zijn boeketten die momenteel helemaal in zijn en ook ongelofelijk geliefd zijn. Denk maar eens aan een boeket in alle tinten van roze, van zachtroze tot zelfs fuchsia.
Natuurlijke en organische tinten
Wil je meer focus op bijvoorbeeld duurzaamheid hebben, dan wil je het liefst gebruik maken van veel natuurlijke kleuren. Deze zijn vooral met duurzaamheid als onderwerp ongelofelijk geliefd. Gebruik maar eens kleuren zoals beige, bruin en ook olijfgroen. Met deze kleuren kun je een echt rustige en aardse basis vormen.
Metallic accenten
Ben je gekker op bijvoorbeeld metallic afwerkingen, denk hierbij eens aan goud of zelfs koper? Voeg dan deze bloemen toe voor een vleugje luxe. Dit zijn accenten welke vaak gecombineerd worden met veel donkere kleuren om een meer modern effect te kunnen creëren.
Felle kleuren
Gebruik maar eens felle kleuren zoals bijvoorbeeld kobaltblauw, felgeel of zelfs een expressieve kleur zoals bijvoorbeeld neon roze. Geloof het of niet maar deze kleuren zijn langzaamaan een comeback aan het maken en zie je ook steeds vaker in boeketten terug. Het zijn als het ware bloemen die een speelse en ook energiek effect kunnen geven.
Praktische tips voor het maken van kleurencombinaties
We zouden Droogbloemetjes.nl niet zijn als we niet wat praktische tips voor jou zouden hebben omtrent het gebruik van kleurencombinaties. Laten we samen eens kort naar de verschillende onderwerpen kijken en jou voorzien van de meest belangrijke tips:
Zorg voor een neutrale basis
Je wilt voor jouw basis vooral gebruik maken van neutrale droogbloemen zoals bijvoorbeeld: pampasgras, tarwe of zelfs witte strobloemen. Je vraagt je misschien af waarom, maar wanneer je kleuren toevoegt dan zie je het meteen. Je kunt zo namelijk kleuren toevoegen zonder dat jouw boeket al meteen te druk oogt.
Voeg nu langzaam kleuren toe
Nu je de neutrale basis op hebt gebouwd ga je langzaamaan beginnen met maximaal twee accentkleuren en bouw je jouw boeket langzaam op. Je wilt namelijk voorkomen dat kleuren elkaar kunnen overschreeuwen om het maar even een naam te geven.
Experimenteer met textuur
Vergeet niet dat naast kleur ook de textuur ongelofelijk belangrijk is, wanneer je een droogbloemen boeket aan het maken bent. Combineer bijvoorbeeld eens luchtige bloemen zoals bijvoorbeeld pampas gras in combinatie met compactere bloemen zoals bijvoorbeeld gedroogde rozen of papaverbollen. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje in onze pampas boeketten collectie.
Kies de juiste vaas
Een vaas is ook zeker niet het meest onbelangrijke deel voor jouw totale creatie. Het presenteert als het ware jouw gemaakte boeket voor je, daarom is het zeker geen slecht teken als je hier nog kieskeurig mee bent. Zo zou een eenvoudige vaas de kleuren van jouw boeket kunnen laten spreken terwijl een meer decoratieve vaas weer een stijlvol element kan toevoegen.
Jouw eigen DIY droogbloemen boeket
Wanneer je jouw eigen droogbloemen boeket gaat samenstellen dan is het niet enkel plezier, maar ook nog eens een creatieve stimulans. Je krijgt immers de kans om iets unieks te maken dat het perfect zal gaan doen in jouw interieur. Ervaring is hier absoluut niet belangrijk, volg simpelweg het uitgebreide stappenplan en je zult gegarandeerd een prachtig resultaat maken. Laten we eens kort naar ieder onderdeel gaan kijken..
Kies een thema
Het klinkt eigenlijk ongelofelijk logisch, maar je wilt graag bedenken welke sfeer jij wilt uitdragen alvorens je een boeket gaat maken. Doordat je alvast een thema hebt, helpt het je om een keuze te kunnen maken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het boeket een samenhangend geheel wordt.
- Romantisch: Kies bijvoorbeeld de meer zachtere kleuren zoals pastelroze, lavendel en crème. Combineer deze met luchtige bloemen zoals gipskruid en droogrozen.
- Modern en minimalistisch: Denk aan neutrale combinaties of contrasterende tinten zoals zwart en wit, bekijk hier bijvoorbeeld ons boeket Golden Winter eens. Gebruik hiervoor strakke lijnen en simpele bloemen zoals bijvoorbeeld pampasgras en strelitzia.
- Rustiek en natuurlijk: Voor een landelijke uitstraling kun je gebruik maken van aardetinten en natuurlijke materialen zoals tarwe, katoenbloemen en gedroogd groen.
Tip: Kijk vooral eens wat je om je heen hebt, heeft jouw interieur een thema? Dan stem het daarop af. Denk eens een beetje out of the box, zo kun je met een romantisch boeket een bohemian inrichting perfect aanvullen. Daarnaast is een minimalistisch boeket vaker geschikt voor een strak en ook modern interieur.
Selecteer jouw kleurenpalet
Wil je dat jouw boeket absoluut slaagt? Dan is het cruciaal dat je gebruik maakt van het juiste kleurenpalet. Gebruik hiervoor dé kleurencirkel als jouw hulpmiddel en houdt rekening met deze combinaties:
- Harmonieus: Je wilt hier vooral analoge kleuren combineren, dit zijn kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Denk maar eens aan kleuren zoals geel, oranje en ook rood voor een meer zachte uitstraling.
- Contrasterend: Je wilt hier complementaire kleuren gebruiken die in principe lijnrecht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Een goed voorbeeld hiervan is blauw en oranje voor een meer opvallend en ook levendig boeket.
- Neutraal: Werk in dit geval voornamelijk met natuurlijke tinten zoals beige, crème en ook lichtgrijs. Je voegt dan een subtiel kleuraccent toe voor een rustige en tijdloze look.
Praktische tip: Maak bijvoorbeeld eens gebruik van een moodboard of zoek eens inspiratie op een website zoals Pinterest. Dit zal jou voorzien van een visueel overzicht voor jouw gekozen kleurenpalet. Het zal je ook helpen om een duidelijker beeld te kunnen vormen alvorens je aan jouw project gaat beginnen.
Koop jouw droogbloemen
Voor de beste kwaliteit droogbloemen, kies je natuurlijk Droogbloemetjes.nl. Wij zorgen er namelijk voor dat jij niet alleen een overvloed hebt in keuze, maar ook zeker in budget. Laten we eens naar enkele voordelen van Droogbloemetjes.nl kijken:
- De ervaring: Wij weten als geen ander wat werkt in onze boeketten, we geven jou dan ook graag de uitgelezen kans om dit ook te kunnen doen.
- Eigen oogst: Een groot deel van onze droogbloemen is afkomstig van onze eigen velden. Dit houdt in dat wij op deze manier uitsluitend voor een perfecte kwaliteit kunnen zorgen. Het zal jouw ervaring dan ook een stuk beter maken.
Conclusie
Wij van Droogbloemetjes.nl snappen als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk de juiste kleuren bij het juiste interieur zijn. Wij doen er daarom ook alles aan om ervoor te zorgen dat jij droogbloemen tot jouw beschikking hebt die jouw interieur een ware lift kunnen geven. Maak jouw interieur ook helemaal af met een perfect droogbloemen boeket.