Terug

Wat is een droogboeket?

Wat is een droogboeket?

Weet jij wat een droogboeket is? Wij leggen het je hier uit.

Heb je het nog niet gehoord? Dat droogboeketten de trend van dit moment zijn! Deze droogboeketten zijn helemaal terug van weggeweest en wij begrijpen wel waarom. Mocht jij nu geen idee hebben waar we het over hebben? Geen paniek, wij, als dé droogbloemen webshop, leggen je in deze blog uit wat een droogboeket is, hoe een droogboeket tot stand komt, hoe je droogbloemen verzorgt en hoe lang je droogbloemen kunt bewaren.

Droogboeket met kleurrijke bloemen

Een droogboeket bestaat uit droogbloemen. Waarschijnlijk zegt dit je nu nog steeds niet heel veel. Droogbloemen zijn simpelweg bloemen die op een bepaalde manier zijn gedroogd en geconserveerd. Het gebruik van gedroogde bloemen is een mooie en unieke manier om je huis te versieren. De droogboeketten zijn erg duurzaam en krijgen als het ware een tweede kans door gedroogd verder te bloeien. Dit is tevens een van de redenen waarom droogbloemen zo populair zijn. Er zijn veel verschillende soorten droogbloemen, echter zijn niet alle bloemen geschikt om droogbloem te worden.

Hoe komen droogbloemen tot stand?

Voordat je bloemen gaat drogen is het belangrijk om te weten welke bloemen geschikt zijn om te drogen. Sommige bloemen bevatten teveel vocht en hebben een vrij zachte steel, waardoor ze niet goed te drogen zijn. Bloemen die niet geschikt zijn om te drogen zijn bijvoorbeeld tulpen, narcissen en amaryllissen. Bloemen die een meer houtachtige steel hebben zijn beter geschikt om te drogen, denk aan rozen, zonnebloemen, korenbloemen, chrysanten en gipskruid. Daarnaast zijn ook grassoorten geschikt, deze zijn ook nog eens erg leuk in combinatie met de bloemen. Vervolgens kun je voor verschillende methodes kiezen om de bloemen te drogen, namelijk:

  • De bloemen ondersteboven te drogen hangen (dit is de beste en makkelijkste methode).
  • In een afgesloten bakje met silicagel of rijst leggen.
  • In de heteluchtoven op maximaal 40 graden drogen.
  • Zonder water in een vaas zetten.

Wil je de bloemen graag inlijsten? Dan kun je ze persen in een dik boek.

Hoe verzorg je droogbloemen?

Heb je eindelijk een bos droogbloemen aangeschaft, weet je niet hoe je ze moet verzorgen. Wellicht het meest belangrijkste van alles is dat je de droogbloemen geen water geeft! Daarnaast kun je de bloemen het beste in in de schaduw zetten. Het zonlicht kan ervoor zorgen dat de bloemen eerder uitvallen en verkleuren. Zet de bloemen in een droge ruimte, niet in de badkamer dus! De bloemen houden helemaal niet van vocht.

Wees ook erg voorzichtig met de bloemen, de droogbloemen zijn namelijk kwetsbaarder dan verse bloemen. Pak de bloemen niet aan de bovenzijde vast, dan heb je namelijk kans dat je de droogbloem afbreekt. Mocht je de bloemen opnieuw willen schikken, werk dan altijd vanuit de stelen.

Wil je dat je droogbloemen nog langer meegaan? Spuit dan een klein beetje haarlak op de bloemen, op deze manier houden ze beter hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Verwijder ook zo nu en dan voorzichtig de stof die je op de bloemen ziet liggen. Door het verwijderen van het stof worden de bloemen niet dof. Wil je meer tips over hoe je droogbloemen het langst kunt bewaren? Lees dan onze blog ‘hoe lang zijn droogbloemen houdbaar‘.

Wat is de houdbaarheid van droogbloemen?

Wanneer jij keurig met je droogbloemen omgaat, dan kun je de droogbloemen makkelijk een jaar hebben staan. Gepreserveerde bloemen, takken en bladeren blijven meestal 1 tot 3 jaar goed. Het kan dus best voorkomen dat je een boeket hebt die gedeeltelijk uitgebloeid is. De bloemen die nog goed zijn kun je vervolgens gebruiken in een ander boeket. Verse bloemen redden dit natuurlijk nooit, deze blijven meestal 1à 2 weken goed. Vandaar dat droogbloemen als duurzaam worden gezien, daarnaast is het ook nog eens prettig voor je portemonnee. Ondanks dat droogbloemen al in de jaren ’70 werden gebruikt, zijn ze nu weer helemaal populair. Na het lezen van deze blog kun je je vast voorstellen waar dat aan ligt.

Heb jij al een boeket droogbloemen in huis? Wil je graag een droogboeket kopen voor in huis? Kijk dan eens in onze webshop en laat jezelf verrassen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Droogbloemetjes.nl 4,8 / 5 - 122 Reviews @ Google mijn Bedrijf
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »